Selda KOCADAYILAR
Fizyoterapist & Osteopat
Psikonöroimmunolog
YAPAY TATLANDIRICI TEHLİKESİ
Aspartam şekerden 180 kat daha güçlü olan ve hiçbir kalori içermeyen yapay bir tatlandırıcıdır.
Günümüzde market raflarındaki diyet kola gibi çeceklerde, düşük kalorili yoğurt ve şekersiz sakızın yanı sıra açıktan satılan baklava, reçel, helva ve süt tatlıları gibi birçok üründe yapay tatlandırıcı kullanımı artmıştır. Bu maddeler kendini dildeki tat reseptörlerine bağlayarak tüketen kişide şeker alımına benzer bir his açığa çıkarır. Bu da beyinde normal şeker alımıyla oluşan mekanizmayı bozar. Bu tarz tatlandırıcıların hepsi vücuda yabancıdır, bu yüzden de zararlıdır. Sağlıklı kişilerde uzun süreli diyet ürün ya da tatlandırıcı kullanımı diabete sebep olmaktadır.
Ucuza satılan açık tatlılarda da bu tatlandırıcılar maliyeti düşürmek adına kullanılmaktadır. Tatlıyı şeker ile tatlandırmak yapay tatlandırıcı ile tatlandırmaktan 10 kat daha pahalıdır.
Türk Gıda Kodeksi'ne göre ürünlerde ne kadar tatlandırıcı kullanılabileceği belirlenmiştir ancak market ürünlerinin ambalajlarında kullanılan tatlandırının miktarı yazmamaktadır.
Yapay tatlandırıcılar kullanıldıkları yiyecek ve içeceklerin faydalı etkilerini de baskılarlar. Çeşitli market ürünlerinde kullanılan aspartam %10 ürününde metil alkol içerir. Metil alkol de bağırsaklarda formaldehite dönüşür. Formaldehit kanserojen bir maddedir.
En çok Kullanılan Tatlandırıcılar ve Onların E Kodları;
Aspartam (E 951); Şekerden 200 kat daha tatlı
Asesülfam-K (E 950); Şekerden 200 kat daha tatlı
Sakarin (E 954); Şekerden 300 kat daha tatlı
Aspartam-asesülfam tuzu, Neohesperiden (E 959); Şekerden 13000 kat daha tatlı
Siklamat (E 952); Şekerden 45 kat daha tatlı
Sukraloz (E 955); Şekerden 600 kat daha tatlı
Taumatin (E 957); Şekerden 2500 kat daha tatlı
Haber tarihi: 17 / 04 / 2016
Haber Okunma: 2953
Haber Yorumları: 0
Tasarım ve Programlama: Omnportal